HarriMulari

SDP:lle ei demokratia kelpaa

SDP on lyhenne Suomen sosiaalidemokraattisesta puolueesta. Hattu pois päästä hienolle menneisyydelle ja hyvinvointivaltion luomiselle.

Nostan kuitenkin hatun sijasta keskisormen puolueen nykyiselle tilalle. Olemme tilanteessa, jossa puolue on taantunut lähinnä kasvavan eläkeläisväestön ja alati hupenevan vakiduunariväestön edunvalvojaksi. Sekin olisi vielä ihan ok. Sen sijaan en voi hyväksyä demokratian halveksumista.

Matti Vanhasen hallitus (2007-2011) lähti muuttamaan eduskuntavaalien vaalitapaa siihen suuntaan, että jokaisen suomalaisen ääni olisi yhtä arvokas. Kyse oli piilevien äänikynnyksien poistamisesta, jossa puolueet ensijaisesti saisivat eduskuntapaikkoja koko maan tuloksen perusteella.  Lapissa ja Satakunnassa ääniä meni huomattavasti enemmän ns. hukkaan kuin esimerkiksi Uudellamalla.

Kataisen hallituksen aikana tästä tavoitteesta SDP:n vaatimuksesta luovuttiin. Laskutikkua käyttäen tämä demokratian edistäminen tiedetiin oman puolueen kannalta haitalliseksi. Piilevät äänikynnykset ovat demarien etu. Demokratiasta ei niin väliä.

Sama toistuu taas.  Yhdessä KD:n ja RKP:n kanssa SDP vastustaa vuoden 2019 euro- ja eduskuntavaalien järjestämistä samaan aikaan. Puoluetoimistolla on kuumeiseti laskettu, että miten äänestysaktiivisuus vaikuttaa eurovaalitulokseen. RKP ja KD ovat yhteisvaaleissa varmoja häviäjiä. Yksittäisten eurovaalien 40 prosentin äänestysaktiivisuus on suosinut erityisesti RKP:ta mutta myös KD:a onnistuneen vaaliliiton muodossa. Eduskuntavaalien kanssa yhdessä järjestettynä molempien mahdollisuudet euroedustajiin  heikkenevät dramaattisesti

Eduskuntavaalit 2019 olisivat aikataulun mukaan siis huhtikuussa, eurovaalit toukokuussa. Suomesta on tulossa EU:n puheenjohtajamaa saman vuoden heinäkuussa. Äänestäjien ja Suomen etu olisi näiden vaalien järjestäminen samana päivänä.  Miksi vastustat tätä SDP?

 

Linkit:

 

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000004653969.html

 

https://www.vihrealanka.fi/uutiset/vaalilaki-kaatui-odotetusti

 

https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kotimaa/item/171304-kesk...

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Millä argumenteilla SDP esitti vaatimuksensa Kataisen hallituksessa?

Harri Mulari

Ei oikein millään. Vaativat muutoksen koska voivat. Tärkein argumentti oli se, että äänestäjät eivät ymmärrä uutta mallia. Lisäksi jotain laiskoja heittoja alueiden Suomesta kuului, mutta demarit tiesivät molemmat itsekin valheiksi.

Ymmärtäminen olisi nimittäin ollut helppoa. Olitpa sitten Eurajoelta tai Espoosta, niin äänesi olisi ollut yhtä arvokan ilman piileviä kynnyksiä. Malliin oli myös rakennettu sisään alueellinen edustavuus.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

En oikein usko tuohon. Tuollaisia asioita yleensä perustellaan aika hyvin.

Toimituksen poiminnat